Første statspartsmøte til våpenhandelsavtalen

Første statspartsmøte til våpenhandelsavtalen

Vil den nye våpenhandelsavtalen gjøre verden tryggere og få denne mørklagte handelen under kontroll? Det vil vise seg når statspartene til traktaten møtes i Mexico 24-27 august. ForUM stiller.

Julaften trådte verdens første våpenhandelsavtale i kraft. Norge var blant landene som arbeidet for en sterk avtale sammen med blant annet den ledende globale sivilsamfunnskoalisjonen Control Arms, der Forum for Utvikling og Miljø (ForUM) – et nettverk av 50 norske organisasjoner – siden 2010 har vært styremedlem.

Det første statspartsmøtet til Arms Trade Treaty holdes i slutten av august i Cancun, Mexico. ForUM deltar sammen med Control Arms som koordinerer sivilsamfunnsarbeid og -deltakelse.

-Nå vil det vise seg om landene virkelig ønsker at avtalen på en effektiv måte skal kunne bidra til en tryggere verden. For å sikre dette trengs åpenhet, mot og politisk vilje, sier seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan i ForUM, som har fulgt FN-forhandlingene siden begynnelsen. 

I et brev til utenriksminister Børge Brende oppfordrer ForUM og Control Arms utenriksministeren til å delta på høynivåmøtet i Mexico for å støtte den banebrytende nye FN-konvensjonen.

Formålet med ATT, jf. traktatens artikkel 1, er å etablere høyest mulige standarder for eller forbedre regulering av den internasjonale handelen med konvensjonelle våpen, forebygge og stanse «illicit» våpenhandel og hindre at våpen havner på avveie. Dette for å bidra til fred, sikkerhet og stabilitet; redusere menneskelige lidelser; fremme samarbeid, åpenhet, ansvarlighet og derigjennom bygge tillit mellom statspartene, som det heter i artikkel 1.

Norge og andre land skal nå sørge for at avtalen virker – at den implementeres effektivt og i tråd med avtalens formål, og fører til en reell endring i den uansvarlige praksisen mange stater har i dag.