Doblet norsk eksport til Saudi-Arabia

Syv år gamle Marwan Ali Rajeh blir behandlet for skader etter et luftangrep ledet av Saudi-Arabia i år som tok livet av hans to brødre i Jemen. Tidligere denne uken ble et sykehus bombet. Norge doblet i fjor eksporten av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. (Bilde: Reuters)

Doblet norsk eksport til Saudi-Arabia

Norge doblet eksporten av militærutstyr til Saudi-Arabia i fjor, viser nye tall. Samtidig kritiserte regjeringen Saudi-Arabia, som denne uken bombet et sykehus i Jemen. -Denne norske eksporten gjør neppe verden tryggere, sier Forum for utvikling og miljø, som ber utenriksministeren om en forklaring. 

Norge eksporterte militærutstyr til Saudi-Arabia til en verdi av mer enn 3,7 millioner kroner i fjor, viser en Stortingsmelding som ble lagt fram i dag.

. Det er mer enn dobbelt så mye som året før, og skjedde samtidig som Norge kritiserte Saudi-Arabia for pisking og andre grove menneskerettighetsbrudd. Det dreier seg om "kjøretøy, komponenter og annet elektronisk utstyr" som bidrar til å styrke det undertrykkende landet militært.

-Samtidig som Norge og andre land forferdes over Saudi-Arabias pisking av regimekritikere samt andre grove brudd på menneskerettighetene, og Saudi-Arabia leder an i krigen mot Jemen, fortsetter altså Norge å utruste Saudi-Arabia militært. Det er mange dilemmaer i utenriks- og sikkerhetspolitikken, men denne eksporten vil neppe gjøre verden tryggere. Vi ber utenriksminister Børge Brende forklare hvorfor han tillater at Saudi-Arabia forsynes med norsk militærutstyr, sier seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø, et nettverk av 50 norske organisasjoner, til NTB. ForUM har i flere år bedt norske myndighetene om å stanse denne eksporten til Saudi-Arabia og andre undertrykkende regimer.

Tønnessen-Krokan sitter også i styret i den globale Control Arms-koalisjonen som ble Nobelprisnominert for å ha vært pådriver for den internasjonale våpenhandelsavtalen som trådte i kraft i desember, der Norge gikk i bresjen for bedre kontroll med våpeneksporten for å hindre lidelser. 

Tidligere denne uka bombet Saudi-Arabia et sykehus i Jemen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Her kan du se hvem, hva og hvor norske våpen og militærutstyr ble eksportert i 2014: https://www.regjeringen.no/contentassets/fa758c3e054545a6893f71a56c47c149/no/pdfs/stm201520160008000dddpdfs.pdf

Det er foreløpig ikke satt dato for høring om Stortingsmeldingen.