For hver opparbeidet dollar taper de to

For hver opparbeidet dollar taper de to

 - Det globale økonomiske systemet svikter utviklingsland, mener ForUM.  I 2015 skal FNs medlemsland forhandle om finansiering for utvikling. Da har de mulighet å snu disse tallene.

Under seks monader har organisasjonen Eurodad (European Network for Debt and Development) gått gjennom data fra internasjonale institusjoner og kommet med en overveldende konklusjon: For hver dollar utviklingsland opparbeidet gjennom for eksempel utalandske investeringer, remitteringer, og bistand mellom år 2008 og 2011, tapet de 2,07 dollar. Gjennomsnittlig har de tapt 10 prosent av BNP hvert år.

Grafen viser hvilke penger utviklingsland opparbeider og taper, og hvor stor del de representerer av hver opparbeidede og tapte dollar. Den største delen av pengene utviklingsland taper er ulovlig kapitalflukt (0,93 dollar). Mesteparten av dette skyldes selskapers skatteflukt. I 2011 var dette 4,3 prosent av utviklingslands BNP.

Det er nødvendig å få til et mer rettferdig økonomisk system hvor utviklingsland har større innflytelse

Mulighet for å snu tallene i 2015

- Dette viser nødvendigheten av å få til et mer rettferdig økonomisk system, hvor utviklingsland har større innflytelse. Dette å til for å kunne oppnå en bærekraftig utvikling, sier rådgiver Kristina Fröberg i ForUM.

År 2015 skal FNs medlemsland forhandle om finansiering for utvikling, og det blir derfor nye muligheter til å finne en bedre løsning.

- Da har de mulighet til å snu disse tallene. Organisasjoner og utviklingsland mener for eksempel at FN-forhandlingene må lede til et mellomstatlig samarbeidsorgan for skatt. Dette for å skape større åpenhet om selskaper og skatteparadiser for å hindre ulovlig kapitalflukt.

Fröberg legger til at et annet viktig tiltak er en uavhengig gjeldslettemekanisme, og felles prinsipper for hva som er ansvarlig lån og gjeld.

Les mer om rapporten i The Guardian

Les rapporten her


Relevante emner