Lite snakk om skattesnusk

Lite snakk om skattesnusk

VALG 2013: Høyre, Ap og FrP sier nei til at det viktigste tiltaket for å synliggjøre kapitalflukt skal innføres for alle bedrifter. Temaet er fraværende i valgkampen.

ForUMs spørreundersøkelse blant partiene, som tar opp sentrale temaer innen miljø og utvikling, viser bred enighet i å avvikle bruk av skatteparadiser for norske aktører. Skatteparadiser er stater som kjennetegnes ved at de tilbyr utlendinger svært lav eller ingen skatt, samt anonymitet og enkle regler for registrering av selskaper.

- Kapitalflukt fra utviklingsland utgjør ti ganger summen av verdens totale bistand. Skatteunndragelse er en viktig årsak til dette. Det er gledelig det er tverrpolitisk enighet om at Norge skal bidra til å unngå skatteunndragelse og kapitalflukt gjennom å avvikle bruk av skatteparadis for norske selskaper, sier Andrew Preston, daglig leder i ForUM.

I ForUMs spørreundersøkelse legger Arbeiderpartiet vekt på viktigheten av å styrke arbeidet med å hindre skatteunndragelser. Venstre vil arbeide for «internasjonale reguleringer som kan hindre hemmelighold i skatteparadiser».

Også Høyre svarer at «dersom slik kriminalitet finner sted gjennom norske aktørers bruk av ‘skatteparadis’, må den i så tilfelle selvfølgelig avvikles». Men den siste tiden har blant annet Klassekampen og E24 påpekt hvordan Høyre mottar pengebidrag fra slike aktører.

Temaer knyttet til kapitalflukt og skatteunndragelse har generelt blitt lite diskutert i valgkampen. Når det gjelder internasjonal skatteunndragelse, nevner hverken Senterpartiet, Fremskrittspartiet eller Høyre dette med et ord i sine partiprogrammer, påpeker Tax Justice Network.

Nei til land-for-land-rapportering for alle sektorer
Høyre, FrP og Ap svarer videre i spørreundersøkelsen at de ikke vil innføre land-for-land-rapportering (LFL) for alle sektorer. LFL er et tiltak som skal synliggjøre hvordan flernasjonale selskaper fører inntekter og utgifter på forskjellige deler av selskapet, og hva de betaler i skatt.

- Land-for-land-rapportering anser vi som det viktigste redskapet vi har for nettopp å sikre åpenhet om kapitalstrømmer. Det er veldig mye bra i det norske forslaget, utarbeidet for Finansdepartementet og som nettopp har vært på høring, men det er avgrenset til å gjelde bare to sektorer. I vårt innspill fremhevet vi at det raskt må utvides til å gjelde alle sektorer, påpeker Preston, og mener partiene burde sette dette høyt på dagsordenen.

Strammer inn skattesnusk i norsk bistand
Nylig ble det kjent at bruk av skatteparadiser som kanal for norsk bistand strammes inn. En liste over godkjente land blir nå laget i et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og Finansdepartementet, skriver Bistandsaktuelt.

- Dette er gode nyheter. ForUM har over flere år har hatt dette på dagsorden, påpeker Preston.

Les mer om vår valgkampundersøkelse her.


Les ForUMs innspill til land-for-land-rapportering.


Relevante emner