Frankrike har innført Robin Hood-skatt!

Frankrike har innført Robin Hood-skatt!

1. august innførte Frankrike en avgift på 0,2 % når man handler aksjer på de 109 største franske selskapene. Skatten er ikke stor, men vil gi den franske statskassen 500 millioner Euro årlig. Unitaid, som bidrar til aids-forskning og medisinering, får deler av beløpet.

Norge bør gjøre som Frankrike, mener ForUM og Robin Hood-skatt kampanjen, og innføre en skatt på handel med aksjer og andre verdipapirer på Oslo Børs. Inntektene fra denne skatten bør gå til global omfordeling, til å dekke kostnader knyttet til klimaendringer i Sør, og hindre velferdskutt etter store budsjettunderskudd i kjølvannet av finanskrisen.

Frankrikes nyvalgte president Francois Hollande doblet skatten fra det opprinnelige forslaget på 0,1 % forberedt av sin forgjenger Sarkozy. I tillegg til å skattlegge aksjehandelen på franske selskaper, skal også såkalte «credit default swaps» og computerbaserte, spekulative handler skattlegges med 0,01 %. Nå snuser flere andre land på muligheten av å innføre finanstransaksjonsskatter, blant annet Sør Korea.

EUs finansministre åpnet i juni for at de land i EU som ønsker å innføre en skatt på finanstransaksjoner skal kunne samarbeide om å innføre en felles skatt, selv om ikke absolutt alle EU-landene er med. Tyskland, Østerrike, Spania og Italia er i tillegg til Frankrike uttalte støttespillere, men de har med seg en fire-fem land til som nå skal legge fram konkrete forslag til en finansskatt.

Representanter for de rød-grønne partiene har sagt til Klassekampen at det vil være viktig at Norge følger Europa i dette spørsmålet (Klassekampen 30.09.2011 s.6). Og AUFs leder etterlyste slik skattelegging i samme avis igjen 13. august i år. Vi venter derfor i spenning på både EU og den norske regjeringen.


Relevante emner